Hun traf valget på en snepiste i Norge
Forstander på Højskolen Skærgården, Vibeke Lundbo, fik sammen med medarbejderne, revisor, advokat og et godt netværk vendt en synkende skude til en blomstrende og aktiv skole
Kundecases2. december 2020Hun befandt sig på en piste i den smukke sneklædte norske fjeldnatur, da det skete.
Det var februar 2010. Alt var som det skulle være. I hvert fald på overfladen. Hun var omgivet af sin kære familie. Og alle hyggede sig.
Men inden i hende rasede en kamp mellem to stemmer.
- Pludselig stod jeg der på pisten og begyndte at græde. Jeg havde så svært ved at være i den beslutning, jeg måtte træffe, fortæller Vibeke Lundbo.
Uger forinden var uddannelseslederen på Ikast Handelsskole blevet ringet op af Bitten Damgaard, der spurgte, om ikke hun kunne tænke sig at blive højskoleforstander!
- Jeg har aldrig selv været på høj- eller efterskole, men jeg kunne mærke, at den udfordring triggede mig.
KOLD KAFFE OG TOMME LOKALER
Så Vibeke tog en tur ud på Familiehøjskolen Skærgården, som den hed dengang. Det var en kold vinterdag. Hun kom til et koldt, fugtigt og mørkt kontorlokale, fik serveret kold kaffe og blev vist rundt på den kriseramte højskoles halvtomme lokaler.
- Der var alt for få elever, økonomien hang i laser. Men jeg sprang til – efter vinterferien i Norge – uden helt at vide, hvilke kampe vi stod foran at skulle kæmpe, siger Vibeke Lundbo, der startede i sit nye job 1. maj 2010, og som kastede sig ud i jobbet med den kæmpe energi og sprudlende iver, der også havde kendetegnet hende i jobbet på handelsskolen i Ikast.
På det tidspunkt var der 14 elever og 24 ansatte på den lukningstruede højskole. Så det var indlysende, at noget skulle ske. Medarbejderstaben måtte reduceres, en rodet og grumset profil på hjemmesiden skulle ændres i retning af det livsstils- og trivselsarbejde, der i dag er et bærende fundament for Højskolen Skærgården. Og flere elever (læs bedre økonomi) skulle til.
BANKEN VILLE IKKE UDBETALE LØN
Da Vibeke Lundbo i slutningen af 2010 gik i banken med et budget for 2011, var det med et forventet underskud, men også en stærk forventning om, at der ville komme flere elever.
- Det købte banken ikke. Så 22. december, da jeg var på julegaveindkøb, ringede banken og fortalte, at der ikke ville blive udbetalt løn 31. december.
Gode råd var dyre i de juledage. Men jeg fik samlet et forretningsudvalg med blandt andre revisor, Claus Lykke Jensen. Medarbejderne kom på arbejde efter nytår og var heldigvis topmotiverede – trods manglen på løn. Vi havde jo 25 elever, som var en væsentlig fremgang i forhold til før. Vi holdt flere møder med banken – vi manglede likviditet. Jeg brugte alt det netværk, jeg var i besiddelse af. Der blev drukket rigtig meget kaffe og spist mange hjemmebagte boller i den periode, husker forstanderen tilbage.
REDNINGSKRANS FRA KOMMUNEN
Redningskransen kom fra Herning Kommune, der havde et økonomisk engagement i den børneskole, der hører til Skærgården. De penge, der skulle falde i løbet af 2011, kunne nemlig udbetales på én gang.
- Samtidig raslede jeg lidt med nøglerne. Det var jo heller ikke attraktivt for banken bare at lukke stedet ned. Så 21. januar meddelte banken, at lønnen ville blive udbetalt.
- Det magiske var, at medarbejderne var tændt på, at det skulle lykkes. Vores nye profil og nye hjemmeside slog igennem. Efter sommeren stod vi med 40 elever, og i starten af 2012 havde vi for første gang én på venteliste. Siden da har de 56 værelser været fyldt op. Det var en kæmpe udfordring men også det mest fantastiske i min arbejdstid, fortæller Vibeke Lundbo.
Gamechangeren for Skærgården har uden tvivl været den ildsjæl, Vibeke Lundbo har brændt med i arbejdet, kombineret med et topmotiveret medarbejderteam, samt det faktum, at højskolen de sidste 8-9 år har åbnet sig op mod lokalsamfundet og inviteret indenfor til højskoleaftener, foredrag, koncerter mm.
SUND SPARSOMMELIGHED
- I kølvandet på krisen og de efterfølgende års genopretning har vi også udviklet en sund sparsommelighed, som vi lever højt på i dag. Vi har bogstavelig talt taget vores egen medicin. Vi prædiker forandringer i små men sikre skridt. Vi har derfor stille og roligt bygget højskolen op, så alle kan have deres sjæl med.
Højskolen Skærgården er også markedsorienteret.
- Eleverne er jo vore kunder, og de skal have noget for pengene. Så vi evaluerer løbende de forløb, eleverne har været igennem.
Retrospektivt blev det tumultariske jobskifte tilbage i 2010 det bedste, der er sket i Vibeke Lundbo’s arbejdsliv.
Hendes baggrund for at være havnet i forstanderstolen er lidt usædvanlig.
Hun er uddannet korrespondent i engelsk og fransk, hun har HD i afsætning, har arbejdet i projektafdelingen i Messecenter Herning og arbejdede i en del år som uddannelsesleder på Ikast Handelsskole.
Hun har læst pædagogikum og taget en master i offentlig ledelse.
- Det er pudsigt at tænke på, at jeg nok ikke havde fået stillingen, hvis den var blevet slået op med et klassisk ansøgerfelt, siger den nu 55-årige forstander med et lille smil.
- Men jeg blev opfordret til at træde ind i ledelsen på grund af den usædvanlige situation og kort efter udnævnt til forstander.
KRÆFTER TIL AT SKABE FORANDRINGER I LIVET
Med sine egne ord beskriver Vibeke Lundbo Skærgårdens mission således:
- Det er mennesker i alle aldre, der kommer her for at skabe forandring i deres liv. Vi har som en af de få – hvis ikke den eneste – specialiseret os i en trivselslinje. Der er mange, som kommer ovenpå eller midt i en stress-udfordring, sygdomme, skilsmisser, vægtproblemer og lignende.
- Skærgården giver dem kræfterne til at skabe de forandringer i livet, som de skal bruge til at komme videre i livet, komme tilbage og bidrage med noget til samfundet, tage sig af familien og arbejdet.
- Det er fantastisk, hvad en højskole kan. Her kan man finde livsglæde og -gnist og går herfra med en selvtillid og troen på sig selv … og på livet.
Her kan du læse magasinet Partner Review nr. 29
Tilbage til oversigten
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Gå ikke glip af nyheder, der kan have betydning for din virksomhed. Vi opdaterer dig på love og regler, giver dig inspiration og deler ny og værdifuld viden.
Find din nærmeste afdeling
Partner Revision dækker hele det midt- og vestjyske område. Med ni lokale kontorer er vi altid tæt på din virksomhed. Og du er altid velkommen.