Praktikplads-AUB - ingen grund til panik
Øvrigt5. februar 2018I januar 2018 er der i virksomhedernes digitale postkasse kommet information fra Undervisningsministeriet og Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, inkl. en folder om ”Praktikplads-AUB”.
Det er en ny ordning, som skal sikre, at der bliver skabt flere praktikpladser, så flere unge vælger at tage en erhvervsuddannelse. Den gælder fra 1. januar 2018 for alle virksomheder, som det foregående år har indberettet fuldt ATP for mere end én fuldtidsansat erhvervsuddannet medarbejder.
I april 2018 (og hvert år derefter) får virksomheden en forskudsopgørelse med mål for, hvor mange elever de skal ansætte i 2018, og hvor mange de allerede har, og dermed hvor langt de er fra målet. Målet skal være nået 31/12 2018 (og hvert år derefter). På forskudsopgørelsen kan man også se sit aktuelle antal erhvervsuddannede medarbejdere. Vi har fået oplyst, at dette tal kommer fra Danmarks Statistik. Målet for antal elever beregnes ud fra antal erhvervsuddannede gange et målratio for virksomhedens branche. For liberale erhverv er målratio eksempelvis 0,024. Det betyder, at en virksomhed i den branche med 100 erhvervsuddannede fuldtidsmedarbejdere skal have 2,4 elev. Målratio for brancherne ligger i den private sektor fra 0,021 til 0,035.
I juni 2019 får man en årsopgørelse for 2018, og så fremdeles de følgende år.
Hvis man ikke opfylder målet, skal man betale et bidrag til Praktikplads-AUB. Det vil indgå i opkrævning fra ”Samlet betaling”. Bidraget udgør 27.000 årligt pr. manglende elevpoint. Antal helårselever omregnes til elevpoint ud fra, hvilken uddannelse der er tale om. De forskellige erhvervsuddannelser vægter forskelligt. Desuden periodiseres uddannelsesaftaler over flere år ud over de år, de vedrører.
Et eksempel: en virksomhed i bygge/anlæg-branchen har målratio 0,029. Virksomheden har 10 fuldtidsansatte, heraf er de 5 erhvervsuddannede. Virksomhedens mål for 2018 var 0,145 elev, men de har ingen elever i 2018. Virksomheden kommer til at betale et bidrag på 3.915 kr. for 2018.
Det er muligt at opnå en praktikbonus, hvis man både er over målet og har flere elever end gennemsnittet de seneste 3 år. Denne bonus udgør 25.000 pr. helårselev mere end gennemsnittet for de seneste 3 år. Derudover kan man opnå en fordelsbonus, hvis man ansætter elever fra fordelsuddannelser (stort behov for arbejdskraft). Denne bonus kan udgøre op til 5.000 kr. pr. helårselev
Vores råd:
- Vent og se forskudsopgørelsen i april 2018
- For de fleste virksomheder, vil det være overskuelige beløb, når det hele regnes sammen.
- Hvis man alligevel overvejer at ansætte elev, kan man speede det op
- Man kan måske overveje, om det kunne være relevant med elev(er)?, hvis man har arbejde, der passer til det
- Man skal ikke ansætte elever blot for at spare bidraget, hvis det i øvrigt ikke giver god mening
Alle detaljer i ordningen er ikke medtaget i denne artikel. Hvis du vil vide mere, kan der findes information og regneeksempler på www.virk.dk/praktikplads-aub
Tilbage til oversigten
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Gå ikke glip af nyheder, der kan have betydning for din virksomhed. Vi opdaterer dig på love og regler, giver dig inspiration og deler ny og værdifuld viden.
Find din nærmeste afdeling
Partner Revision dækker hele det midt- og vestjyske område. Med ni lokale kontorer er vi altid tæt på din virksomhed. Og du er altid velkommen.